Mielőtt belevetnénk magunkat egy tál ínycsiklandó izébe, érdemes megvizsgálni a kapható ételeket.
Típus szerint:
- levesek
- főételek
- köretek
- desszertek (?)
A sorból kilóg egy kicsit ugyan, de a szokásos üdítőket illetve gyakran teát is lehet kapni.
Levesek
Nem nagyon szoktam kipróbálni, és azt is csak akkor, amikor egyszer az egyik helyen ajándékba kaptam egy tállal, de a tapasztalat a következő:
- kis tálkában adják
- gyakran csipős
- savanyú is lehet
Ebből következik, hogy az érintett fogás a csípős-savanyú leves névre hallgatott. Először valami szósznak néztem, lévén a magyar levesekhez szokott páciens voltam, de ez volt az egyetlen, ami nem nyerte el a tetszésem. A kalandosabb kedvűek nyugodtan próbálgassák.
Köretek
Három főbb köretet említenék, ezek a
- rizs,
- tészta,
- krumpli
ár szerint rendezve. A rizsből is általában két fajta van, a sima főtt rizs, illetve a tojásos rizs. Ha nincs kirakva a főtt rizs, attól nyugodtan lehet kérni, abból mindig van. Mellesleg a rizs nagyon hasznos jószág, tökéletes takonnyal (ld. lentebb a főételeknél), csökkenti a tömény ételek okozta émelygést. A rizs mindig jó választás.
A tészta kicsit huncutabb dolog (leánykori nevén sült tészta), van benne káposzta (valószínűleg), illetve hagyma. A hagyma gyakran félig nyers, ezért biztos csókálló választás, de alapvetően finom a köret önmagában is.
És elérkeztünk a krumplihoz. Becsapós eléggé. Jónak tűnik ránézésre, de ha egy zsírosabb gombás csirke mellett, vagy az édes szezámmagos csirke mellett kérjük, könnyen lesz émelygés az eredmény. A taknyot legkevésbé sem szívja fel, így az végül a tányéron marad. Ha mégis burgonyát és taknyot akarunk egyszerre, akkor akár szét is lehet nyomkodni, de ez egyéni ízlés dolga.
Főételek
- darabos (vagy falatkák, többnyire bunda és alatta hús)
- taknyos (hús, zöldség, körülötte fura állagú szósz)
- vegyes (hús, zöldség)
Íz szerint rendszerezve van édes, csípős, savanyú, sós, valamint ezek bármilyen keveréke (de tényleg).
Darabos az általában lehet sós (illatos-omlós, vagy kiejtve illatoszomlósz), édes (szezámmagos, mézes, epres, stb. csirke) és édesz-cípősz (egyes helyeken amerikai csirkefalatok).
Taknyos többnyire savanyú vagy csípős (cs. hús szecsuáni módra), de könnyen elképzelhető más ízesítéssel is.
A vegyes meg majdnem bármilyen lehet. Gombás, mogyorós, szójababos, szóval ami éppen beleesik a wokba.
Desszertek
Erre most nem nagyon térnék ki, sok helyen desszert is akad, mint a kókuszgolyók (teljesen fehér, még nem próbáltam), égetett dió (mézes máz van rajta).
Mostanra ennyi. A böngészés közben találtam jó kis recepteket is, egy későbbi posztban ezeket is közzé teszem. Valamint egy kis információ: a kapható "kínai" ételek direkt az európai ízvilághoz lettek igazítva, ezért könnyen találkozhatunk az alapanyagok között ketchuppal, erős pistával.