Nekem Kínai!

Budapest (és főként a XI. kerület) kínai étkezdéiről, egyetemisták és mindenki más örömére.

Térkép


Kínai éttermek nagyobb térképen való megjelenítése

Feed

Friss topikok

  • Matykocska: Én ma csináltam ilyet, sőt, tésztát is hozzá. Nem pont olyan volt, mint a kínaiban, de finom. 4-es... (2010.11.04. 21:20) Megtettem

Ételfajták

2010.09.28. 16:45 MrGuill666

 Mielőtt belevetnénk magunkat egy tál ínycsiklandó izébe, érdemes megvizsgálni a kapható ételeket.
Típus szerint:

  • levesek
  • főételek
  • köretek
  • desszertek (?)

A sorból kilóg egy kicsit ugyan, de a szokásos üdítőket illetve gyakran teát is lehet kapni.

Levesek

Nem nagyon szoktam kipróbálni, és azt is csak akkor, amikor egyszer az egyik helyen ajándékba kaptam egy tállal, de a tapasztalat a következő:

  • kis tálkában adják
  • gyakran csipős
  • savanyú is lehet

Ebből következik, hogy az érintett fogás a csípős-savanyú leves névre hallgatott. Először valami szósznak néztem, lévén a magyar levesekhez szokott páciens voltam, de ez volt az egyetlen, ami nem nyerte el a tetszésem. A kalandosabb kedvűek nyugodtan próbálgassák.

Köretek

Három főbb köretet említenék, ezek a 

  1. rizs,
  2. tészta,
  3. krumpli

ár szerint rendezve. A rizsből is általában két fajta van, a sima főtt rizs, illetve a tojásos rizs. Ha nincs kirakva a főtt rizs, attól nyugodtan lehet kérni, abból mindig van. Mellesleg a rizs nagyon hasznos jószág, tökéletes takonnyal (ld. lentebb a főételeknél), csökkenti a tömény ételek okozta émelygést. A rizs mindig jó választás.

A tészta kicsit huncutabb dolog (leánykori nevén sült tészta), van benne káposzta (valószínűleg), illetve hagyma. A hagyma gyakran félig nyers, ezért biztos csókálló választás, de alapvetően finom a köret önmagában is.

És elérkeztünk a krumplihoz. Becsapós eléggé. Jónak tűnik ránézésre, de ha egy zsírosabb gombás csirke mellett, vagy az édes szezámmagos csirke mellett kérjük, könnyen lesz émelygés az eredmény. A taknyot legkevésbé sem szívja fel, így az végül a tányéron marad. Ha mégis burgonyát és taknyot akarunk egyszerre, akkor akár szét is lehet nyomkodni, de ez egyéni ízlés dolga.

Főételek

  • darabos (vagy falatkák, többnyire bunda és alatta hús)
  • taknyos (hús, zöldség, körülötte fura állagú szósz)
  • vegyes (hús, zöldség)

Íz szerint rendszerezve van édes, csípős, savanyú, sós, valamint ezek bármilyen keveréke (de tényleg).

Darabos az általában lehet sós (illatos-omlós, vagy kiejtve illatoszomlósz), édes (szezámmagos, mézes, epres, stb. csirke) és édesz-cípősz (egyes helyeken amerikai csirkefalatok).

Taknyos többnyire savanyú vagy csípős (cs. hús szecsuáni módra), de könnyen elképzelhető más ízesítéssel is.

A vegyes meg majdnem bármilyen lehet. Gombás, mogyorós, szójababos, szóval ami éppen beleesik a wokba.

Desszertek

Erre most nem nagyon térnék ki, sok helyen desszert is akad, mint a kókuszgolyók (teljesen fehér, még nem próbáltam), égetett dió (mézes máz van rajta).
 

Mostanra ennyi. A böngészés közben találtam jó kis recepteket is, egy későbbi posztban ezeket is közzé teszem. Valamint egy kis információ: a kapható "kínai" ételek direkt az európai ízvilághoz lettek igazítva, ezért könnyen találkozhatunk az alapanyagok között ketchuppal, erős pistával.

Szólj hozzá!

Címkék: ismertető leírás food kínai ételek chinese kinai

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemkinai.blog.hu/api/trackback/id/tr932329958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása